Argentinië Ruta 40 Mendoza & Wijnen

Argentinië
Old-timer
Personenauto
Terreinwagen
Camper

Wat spreekt er nu meer tot de verbeelding dan een eindeloos lege weg door een ruig en weids of soms juist gesloten landschap. De Ruta 40 is een legendarische route en staat zeker in het lijstje van bekende autowegen in de wereld. Als je van indrukwekkende natuur, oorverdovende stilte, immense ruimte en surrealistische landschappen houdt, dan is dit dé weg die je ooit gereden moet hebben.

Deze serie blogs gaat over Argentinië: een beschrijving van de bezienswaardigheden met een persoonlijk tintje. Niet te veel tekst, vooral ook mooie plaatjes en altijd met een opening voor een verzoek voor meer informatie: info@patiperra.com

Mendoza: stad en natuur

Er is veel te zien in deze regio, heel veel. Mendoza zelf is een aangename koloniale stad die mooi is gelegen en een prachtig uitzicht op de Andes biedt. Het klimaat in deze regio is heel aangenaam, een soort van eeuwige lente. Voor hen die de landschappen van buurland Chili ook kennen: de tegenstelling tussen de twee zijden van de Andes is bijzonder en mooi. Wat zijn nu de plaatsen die we je écht aanraden?

  • Mendoza de stad natuurlijk. Uiteraard met een goed aanbod van restaurants waar hoogstaande culinaire ervaringen worden gecombineerd met overheerlijke Argentijnse wijnen.
  • Puente del Inca is een natuurlijke boog die zich over de Cuevas rivier heeft gevormd door afzettingen van morenen en thermale wateren in de regio. Mineralen als ijzer zorgen voor de gele kleur van de brug.
  • Aconcagua provinciaal park. De Aconcagua is met zijn kleine 7.000 meter de hoogste berg in Zuid-Amerika en de hoogste ter wereld buiten Azië. Er zijn verschillende wandelingen mogelijk in het park variërend in moeilijkheidsgraad. De Aconcagua zelf is technisch geen moeilijke berg om te beklimmen. Het hoogteverschil en het weer dat in de bergen op ieder moment kan omslaan, zorgen er echter voor dat het toch nog een uitdaging is om deze reus te bedwingen.

En natuurlijk: vinos, vinos y más vinos

Vanuit de stad Mendoza zijn de wijngaarden direct te bezoeken. Ook wat meer naar het zuiden of naar het noorden zijn goede wijnen en wijnhuizen te vinden. Enkele voorbeelden en tips:

  • San Luján de Cuyo en Maipú voor goede wijnhuizen dichtbij Mendoza. Een fietstour langs verschillende bodega’s zoals Norton, Nieto Sentiner of Alta Vista is een aanrader. Je wil natuurlijk ook lekker kunnen proeven onderweg…
  • Valle de Uco: 100km ten zuiden van Mendoza is deze vallei de plek waar bekende wijnhuizen als Bodega Zuccardi en Salentein zijn gevestigd. Ga lunchen in een van de Bodega’s of bij het befaamd Siete Fuegos restaurant van de beroemde Argentijnse chef Francis Mallman. (Netflix-serie: Chef’s Table)
  • Ten noorden van Mendoza vind je de “Ruta del vino de San Juan”. Wijnhuizen als Bodegas Callia en Bodegas Graffigna kan je hier vinden.

Niemandsland

Het niemandsland is hier fantastisch mooi! De Provinciale en Nationale Parken van Ischigualasto en Talampaya liggen en route van Mendoza naar de volgende wijnregio van Argentinië: Cafayate. En tussen Talampaya en Cafayate is ook genoeg te zien. Deze bestemmingen komen in het volgende blog aan bod.

TIP 1: En hoe zit het nu precies met de wegen en de afstanden?

  • Mendoza – Valle de Uco: 100km, asfalt
  • Mendoza – Maipu en Luján de Cuyo: 20km, asfalt
  • Mendoza – Ischigualasto – Villa Union: 500km, asfalt
  • Mendoza – Salta: 1.260km, asfalt

TIP 2: Op zoek naar bijzondere accommodatie waar je werkelijk in een wijngaard overnacht?

Verblijf in het bijzondere Hotel Club Tapiz. Wellicht klinkt de kenners deze naam bekend? Hier komen inderdaad de overheerlijke Tapiz wijnen vandaan.

meer verhalen van martine

Argentinië Ruta 40 Patagonië
Argentinië
Old-timer
Terreinwagen
Personenauto
Chili Mi Chile Querido
Zuid-Amerika