Argentinië Ruta 40 Ischigualasto & Talampaya

Argentinië
Camper
Personenauto
Old-timer
Terreinwagen

Wat spreekt er nu meer tot de verbeelding dan een eindeloos lege weg door een ruig en weids of soms juist gesloten landschap. De Ruta 40 is een legendarische route en staat zeker in het lijstje van bekende autowegen in de wereld. Als je van indrukwekkende natuur, oorverdovende stilte, immense ruimte en surrealistische landschappen houdt, dan is dit dé weg die je ooit gereden moet hebben.

Deze serie blogs gaat over Argentinië: een beschrijving van de bezienswaardigheden met een persoonlijk tintje. Niet te veel tekst, vooral ook mooie plaatjes en altijd met een opening voor een verzoek voor meer informatie: info@patiperra.com

NP Ischigualasto & Talampaya

Argentinië Ischigualasto rotsformaties
Ischigualasto maanlandschap

Surrealisme in de kunst:

Automatische spontaneïteit in zijn meest pure vorm, waarin men probeert – verbaal, door het geschreven woord, of in welke vorm dan ook – de manier van denken te laten zien, geleid door fantasie, zonder enige gecontroleerde ratio en los van morele waarden.

surrealistisch schrijver André Breton

De landschappen die je hier tegenkomt lijken wel op deze definitie, al gaat het hier om Moeder Natuur die haar fantasie en de tijd zijn vrije loop heeft gelaten. Miljoenen jaren hebben deze landschappen gecreëerd waar je nu van mag genieten.

Het eerste traject van Mendoza naar San Juan is redelijk vlak en open met altijd nog die prachtige Andes in de verte aan je linkerhand. De wijngaarden van San Juan heb je wellicht al gezien vanuit Mendoza of plan hier nog een stop op weg naar het noorden.

De twee meest bijzondere en unieke bezienswaardigheden hier zijn het provinciale park Ischigualasto en het nationale parken Talampaya. Het Ischigualasto bekken is zo’n 230 miljoen jaar geleden ontstaan. Er zijn hier veel verschillende fossielen gevonden van reptielen, dinosaurussen en therapsiden, dieren die zowel zoogdier- als reptielkenmerken hebben. Een paradijs dus voor paleontologen. Het provinciale park Ischigualasto en het Nationaal Park Talampaya prijken sinds het jaar 2000 op de werelderfgoedlijst van Unesco. De eerste wordt ook wel Maanvallei genoemd en staat bekend om de bijzondere rotsformaties die zich hier dankzij de wind door de tijd heen hebben gevormd. Vormen die we kunnen herkennen zijn een Sphinx, een Monnik en de welbekende Champignon.

Argentinië Talampaya
Talampaya NP

In het aangrenzende Talampaya Nationaal Park vinden we fossielen, petrogliefen en resten van inheemse volkeren vinden. Daarnaast heeft het Talampaya NP nog een bezienswaardigheid: een rode kloof en rotsformaties. In de bedding van de voormalige rivier loop je langs een wand van wel 145 meter hoog rood gesteente. Zoals al aangegeven: een surrealistische ervaring.

De uitvalsbases voor deze bestemmingen: Villa Unión of op de route van San Agustín de Valle Fértil naar Villa Unión. De twee parken grenzen aan elkaar, maar de toegang tot Ischigualasto is ten zuiden van het gebied en vanaf de noordzijde krijg je toegang tot Talampaya NP. Voor beide parken geldt dat je met een gids naar binnen gaat die de goede plekken weet en het een en ander kan vertellen over deze boeiende regio.

Niemandsland

Het niemandsland is hier niet zo uitgestrekt… immers, de Provinciale en Nationale Parken van Ischigualasto en Talampaya liggen tussen de wijnregio’s van Mendoza en Cafayate in. Daarnaast zijn er naast Talampaya en Ischigualasto nog andere bezienswaardigheden te zien zoals:

  • Cuesta de la Miranda: een prachtige bergweg net buiten Villa Unión
  • Inca ruïnes van El Shincal net iets voor de plaats Belén. Wellicht een onverwacht stukje Inca-geschiedenis in dit Argentijnse landschap en een stop meer dan waard.

Tip: En hoe zit het nu precies met de wegen en de afstanden?

  • San Agustin de Valle Fertil – Ischigualasto/Talampaya – Villa Union: 175km, asfalt (in de nationale parken mag je niet zelf rijden)
  • Villa Union – Cafayate: 575km, asfalt
  • Villa Unión – Belén: 325km, asfalt
  • Villa Unión – Salta: 770km, asfalt

meer verhalen van martine

3 maanden Zuid-Amerika, mag het een weekje meer zijn?
Zuid-Amerika
Chili Mi Chile Querido
Zuid-Amerika